Innan du flyttar in

Gratulerar till din nya bostad. Här har vi samlat de viktigaste sakerna du behöver ordna före du flyttar in hos oss. Allt för en smidigare start i ditt nya hem. 

Kvinna sitter med laptop och ler i lägenhet med flyttlådor.

Anmäl ny folkbokföringsadress till Skatteverket

När du flyttar måste du uppdatera din folkbokföringsadress hos Skatteverket. Genom Skatteverket hamnar din nya adress automatiskt hos de flesta myndigheter, företag och andra samhällsorganisationer.  Lägenhetsnummer, fastighetsbeteckning och andra uppgifter som du behöver för att göra flyttanmälan hittar du i ditt hyresavtal. Det kostar inget att göra din flyttanmälan på Skatteverkets hemsida.

Meddela din nya adress

Alla får inte anmälan om din nya adress när du flyttanmält till Skatteverket. Kom håg att själv meddela släkt, vänner, föreningar och andra företag. Vill du vara säker på att din post kommer fram till din nya adress kan du beställa eftersändning av din post till en avgift. Detta gör du via Svensk adressändring.

Elavtal

Teckna två avtal för el

För att få el till din bostad måste du ha två avtal. Elnätsavtal och elhandelsavtal. 

Elnätsavtal

Mölndals Energi äger elnätet. Det är alltså dem du ska teckna ditt elnätsavtal med. Hos Mölndal Energi kan du läsa mer om hur du tecknar eller flyttar ditt elavtal i samband med att du flyttar in.

Elhandelsavtal

Det här avtalet tecknar du med det elhandelsföretag du vill köpa din el av. Om du inte kontaktar ett annat elhandelsföretag inför din flytt, så kommer det automatiskt hamna hos Mölndal Energi. Det beror på lagen om leveransplikt av el, Ellag (1997:857)

Elhandelsavtal för miljön

Välj elhandelsavtal med förnybar el eller märkt med Bra Miljöval

De flesta elbolag erbjuder avtal med el från förnybara källor så som vind-, sol-, bio- eller vattenkraft.

Genom att välja avtal från förnybara källor bidrar du till att minska miljöpåverkan. Titta gärna efter märkningen Bra Miljöval som är Naturskyddsföreningens märkning av el. För att el ska få den märkningen ska den dels vara förnybar, dels uppfylla ett antal ytterligare krav. Kraven är satta för att minska påverkan på och ta större hänsyn till miljö, klimat, växter, djur och människor.

Varje såld kilowattimme märkt med Bra Miljöval bidrar med pengar till projekt som ska reparera miljöskador och minska elanvändningen.

Fördelarna med avtal med förnybar el och Bra miljöval är att du:

  • enbart får el från förnybara källor – vindkraft, vattenkraft, biomassa och solkraft.
  • hjälper till att minska efterfrågan på el med hög miljöbelastning, som kärnkraft och fossil el, samtidigt som
  • ökar efterfrågan på förnybar el med höga miljökrav.
  • minskar din klimatpåverkan.

Hemförsäkring

När du signerat hyresavtal hos oss behöver du även teckna en hemförsäkring. Den ska gälla för till exempel inbrott, brand eller andra skador som översvämning. Tänk även på att saker du förvarar i förråd ska omfattas av försäkringen. Har du en hemförsäkring idag kan du kontakta ditt försäkringsbolag så hjälper de dig att flytta försäkringen till din nya adress. 

Flytta in tidigare

Om du och den tidigare hyresgäster själva kommit överens om ett tidigare tillträde ska du ta del av följande information. 

Tidigare inflyttning är tillåten 14 dagar innan hyresavtalet upphör om följande punkter är uppfyllda:

  • Den som flyttar ut och står på hyresavtalet ska ha en hemförsäkring som gäller för lägenheten fram till hyresavtalets slut.
  • Den som flyttar ut lämnar in alla nycklar och eventuella taggar som hör till lägenhet, förråd och tvättstuga i vårt kundcenter på Häradsgatan 1.
  • Skicka oss avtalet så fort ni kan när ni gjort er överenskommelse. Både du som flyttar in och den utflyttande hyresgästen måste signera. Avtalet ska vara hos oss innan du hämtar upp nycklarna. 
  • Ni som in- och utflyttande hyresgäster ska själva gjort upp om eventuell ekonomisk kompensation.
  • Ni som in- och utflyttande hyresgäster ska själva gjort upp om flyttstädningen. Vi gör ingen städbesiktning och kompenserar inte en dåligt utförd städning.

Vem gör felanmälan vid tidigare tillträde?

Det är den som står på hyresavtalet som ska göra felanmälan fram till kontraktet upphör. Alltså den utflyttande hyresgästen. 

Boka flyttbesiktning vid tidigare tillträde 

Det är den utflyttande hyresgästen som måste boka en flyttbesiktning. Besiktningen ska göras i anslutning till det datum ni kommit överens om för överlåtandet. Den utflyttande hyresgästen ska boka besiktningen genom att registrera ett ärende på Mina sidor eller skicka oss ett mejl till kundcenter@molndalsbostader.se.

Hämta dina nycklar

Inflyttningsdagen är den första dagen i månaden. Vi kontaktar dig och bokar en tid för nyckelutlämning. Du kan tidigast hämta ut dina nycklar första vardagen i månaden från klockan 12.00. Är första kontraktsdagen en helgdag hämtar du nycklarna nästkommande vardag. Du som står på kontraktet hämtar alla nycklarna hos oss på Häradsgatan 1.

Tv, bredband och telefoni

Läs om hur du tecknar abonnemang för tv, bredband och telefoni.

Tips inför inflyttningen

Städning

När du flyttar in i din nya lägenhet vill vi givetvis att det ska vara rent och snyggt. Är du missnöjd med städningen i lägenheten vänligen hör av dig till oss inom 48 timmar från kontraktsdagen. 

Tvätt och diskmaskin

Om du vill koppla in tvätt- eller diskmaskin i din lägenhet kan du få hjälp med det av oss utan kostnad- Detta under förutsättning att kök eller badrum är förberett för det. Annars kan det beställas via vårt tillvalssystem Plusval.

Trivsel

Läs igenom våra trivselregler. Här finns information som berättar vad du behöver tänka på som hyresgäst hos oss.