Lyckan att få en lägenhet

Publicerad 21 mars 2023

Bostadsbristen är stor i regionen, och till många lägenheter kan det vara hundratals sökande. Benjamin Avdic är en av de lyckligt lottade – här är hans berättelse.

Benjamin Avdic står med händerna i sidorna och blickar ut över flyttlådorna i det nya vardagsrummet. Soffan har kommit på plats, men i den ligger teven inslagen i filtar och tar upp halva utrymmet. Först måste han hitta stativet. Vilken låda var det i egentligen…?

Benjamin och hans fru Emma har bara bott några dagar i tvåan på Lerbrännargatan.

– Det känns otroligt skönt att ha landat här nu, säger han.

ALLA HAR VI olika, till och med unika, boendeberättelser. Benjamins historia börjar redan då han låg i sin mammas mage, när familjen anlände till Ystad 1992 som flyktingar från krigets Bosnien. De placerades först på en förläggning i Surte, och under tiden där föddes Benjamin. Den första lägenheten familjen blev anvisad, i Borås, fick de dela med en annan familj.

– Jag var för liten för att minnas den. Men sen fick vi en egen trea i Borås, och jag vet att mina föräldrar var överlyckliga. Senare bytte vi den till en fyra, säger Benjamin.

År 2012 började han plugga till psykolog i Göteborg, och bodde i några olika studentlägenheter. Efter praktik i Jönköping återvände han till Göteborg år 2018 och flyttade in hos Emma i Högsbo. Sen blev det en nybyggd bostadsrätt på Mölndalsvägen.

– Jag skyller på min pappa – han tjatade om att jag skulle ha en bostadsrätt. Han har fått något dille på att det är viktigt att äga saker, så han övertalade mig, säger Benjamin med ett varmt leende.

Han flyttade in med Emma i den helt nybyggda tvåan – byggdammet hade knappt lagt sig – men de kände snart att det inte var riktigt rätt för dem i den här fasen i livet.

– Vi ville ha mer flexibilitet, så hyresrätt passade oss bättre.

MEDAN DE BODDE på Mölndalsvägen hade de ofta sökt sig till Mölndal för shopping och restaurangbesök, så det var naturligt att söka en hyresrätt där. Hur de skulle hitta den, däremot, var inte lika självklart.

– Vi fick nästan gå i lite ”hyresrättsskola” för att lära oss leta, men vi kom fram till att Boplats verkade vara bäst och mest tillförlitligt. Som tur var hade jag anmält mig där redan när jag flyttade till Göteborg, säger Benjamin.

BOPLATS HAR FUNNITS sedan 1994, först som marknadsplats för hyresrätter och sedan 2019 som bostadsförmedling. Kommunala bostadsbolag i Göteborg med omnejd, och även några privata värdar, lägger ut sina lediga lägenheter där. Grundprincipen är enkel: av de som söker lägenheten och uppfyller Hyresvärdens villkor, är det den som har stått längst i kö som har första tjing. Under 2022 förmedlades drygt 7 000 lägenheter, varav 245 i Mölndal.

– När vi hittade den här tvåan och såg den på visningen kände vi direkt att den passade oss perfekt. Bra läge, fräsch, ljusinsläpp från två håll och massor med förvaringsutrymme. Vi var väldigt nervösa att någon annan med längre kötid skulle komma och knipa den, så det var en lättnad när vi fick telefonsamtalet från Mölndalsbostäder till sist, säger Benjamin.

JUST DET DÄR telefonsamtalet brukar vara lika roligt för den som ringer det. Det berättar Elisabeth Lindberg, uthyrare på Mölndalsbostäder.

– Jag brukar fråga om jag stör, men det gör jag tydligen aldrig. Alla blir glada när man ringer, och vissa gråter till och med av glädje. Det är riktigt roligt att få höra, säger hon.

Uthyraren får meddelande från Boplats om vem som toppar listan för en ledig lägenhet, och gör en sista kontroll av den som ska stå på kontraktet så att allt verkar okej. Sen vidtar avtal och signering, utskick av information om boendet, området, vad som gäller vid uppsägning, information om p-plats och annat.

– Det är bra att spara informationen jag mejlar ut, där finns det mycket matnyttigt.

Elisabeth Lindberg vill gärna tipsa lite extra om Mölndalsbostäderpoäng. Det är en möjlighet att få en ny lägenhet inom Mölndalsbostäder, om man redan bor här.

– De poängen börjar ticka på när man bott i sin lägenhet i tre år, och då kan man använda dem för att söka lägenheter som är uppmärkta med Mölndalsbostäderpoäng på Boplats. Vi vill ju gärna behålla våra hyresgäster, säger Elisabeth Lindberg.

BENJAMIN STÅR PÅ balkongen och blickar ut över fotbollsplanerna som breder ut sig framför huset.

– Vi är väldigt nöjda med att ha flyttat hit. Emma kommenterade redan när vi hämtade nyckeln, ”vad glada och trevliga alla är”. Lägenheten är perfekt för oss nu. Om några år kanske vi behöver något större, men det får vi se då.

Hitta boende

Det finns idag många alternativ för den som letar boende. Några av dem är:

boplats.se homeq.se obos.se riksbyggen.se hsb.se blocket.se hemnet.se