Rökfria hus

Mölndalsbostäder har beslutat att alla nyproducerade hus sedan augusti 2019 ska vara helt rökfria. Syftet med rökförbudet är att bidra till bättre trivsel och en hållbar boendemiljö för alla hyresgäster. 

Rökförbudet innefattar rökning i nyproducerade lägenheter, på balkonger och uteplatser, i gemensamma utrymmen samt i direkt anslutning till husen.

Frågor & svar angående rökfria hus

Var gäller rökförbudet?

Förbudet gäller rökning i alla Mölndalsbostäder nyproducerade hus från och med augusti 2019, det innebär att man inte får röka i lägenheten, på balkonger, uteplatser, i gemensamma utrymmen och i direkt anslutning till husen. Nuvarande och kommande hyresgäster får skriva under ett avtal där man samtycker till rökförbudet.

Varför inför ni rökförbud i nyproducerade hus?

Vi vill kunna erbjuda våra hyresgäster en så bra boendemiljö som möjligt. Idag är det under 10% procent av befolkningen som uppger att de röker dagligen. Även personer i omgivningen påverkas negativt genom passiv rökning när någon i ens närhet röker. Att rökning har en så stor negativ inverkan på den egna och omgivningens hälsa i kombination med att relativt få människor röker, gör att vi har valt att införa rökfritt boende på Bergmansgatan 4–10.  

Blir jag inte godkänd för hyresavtalet om jag talar om att jag är rökare?

Jo, självklart. Så länge du följer reglerna om rökförbud är du varmt välkommen som hyresgäst hos oss

Om jag röker i huset – vad gör ni då?

Som hyresgäst kommer du att få en tillsägelse. Om det upprepas kan du både bli uppsagd från din lägenhet och ersättningsskyldig för eventuella rökskador som uppstått.

Om mina vänner råkar röka på min balkong – vad gäller då?

Du som flyttar in skriver på ett avtal med oss om att inte röka i och i anslutning till det hus du bor i. Du förbinder dig också att se till att andra som bor eller besöker din lägenhet respekterar rökförbudet.

Om min nya partner är rökare, får hen inte flytta in hos mig då?

Hen får självklart flytta in, men du har fortfarande ansvar för att hen inte röker där rökförbud råder.

Hur långt ska jag ta mig för att röka för att det ska vara ok?

Rökförbudet gäller rökning i din lägenhet, på balkong eller uteplats, i gemensamma utrymmen och i direkt anslutning till husen. Även verksamheters entréer och uteserveringar ska enligt lag vara rökfria. Så länge du röker utanför dessa utrymmen och platser så är det OK.

Gäller rökförbudet även när jag har en fest?

Ja, rökförbudet gäller dygnet runt, året runt.

Kommer det här att gälla alla Mölndalsbostäders nyproducerade lägenheter i framtiden?

Bergmansgatan 4–10 är de första husen vi inför rökförbud i. Vi tror att ett rökförbud kommer bli allt vanligare, inte bara hos oss utan även hos andra fastighetsägare. Vi kommer därför kontinuerligt att överväga våra regler för rökning även i våra befintliga bostadshus.

Vad är syftet med rökfria hus?

Rökförbud medför bättre trivsel och hälsa för alla boende. Höga renoveringskostnader påverkar dessutom din hyra på sikt. Beslutet beror också på att vi vill bidra till Folkhälsoinstitutets mål om att Sverige ska vara rökfritt år 2025.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten

 Folkhälsomyndighetens hemsida finns mer information samt frågor och svar om alla nya regler som gäller för rökning på offentliga platser.

Är inte det här diskriminering?

Nej, vi tycker inte det, i våra hus är alla boende med gäster välkomna. Även rökare är välkomna i huset, men man måste komma ihåg att följa reglerna om rökförbud.