På besök hos "Hela Människan" i Mölndal

Publicerad 10 juni 2024

Hela Människan är en organisation som skapat en plats där mjuka värden styr. I april gjorde vi ett besök i deras lokal för att säga hej och skänka kläder som vi och våra medarbetare på Mölndalsbostäder samlat ihop.

Tre kvinnor står leende och poserar bredvid en bil med öppen bakdörr i ett hyreshusområde med Fässbergs kyrka i bakgrunden.
Carina, Emma och Marie på innergården utanför Hela Människans lokal.

Där ute är det splittrat och isigt men här känner jag mig hel och varm.

På Bergmansgatan 16A har vår lokalhyresgäst Hela Människan gjort det trivsamt i den lilla mysiga lokalen där det flyttade in i maj 2023. På väggarna hänger konst tillsammans med andra textila verk som mjukar upp. Syftet med vårt besök är att skänka flera kassar med kläder som våra medarbetare på Mölndalsbostäder samlat ihop. Hela Människan arbetar för och tillsammans med personer i utsatta livssituationer. De verkar för att inkludera och ge människor en chans till förändring.

Ung kvinna står i en liten lokal med en bingosnurra och leder ett bingo för organisationen Hela människan.
Bingo hos Hela Människan.

När vi besöker Hela Människan är det bingo på gång och det är flera personer som sluter upp för att delta. Stämningen är glad och familjär. På plats finns två praktikanter från socionomprogrammet som hjälper till. Vi blir bjudna på fika och väl omhändertagna av verksamhetsansvarig Carina Jarpmyr och Emma Ramefelt, verksamhetsutvecklare som berättar mer om hur organisationen arbetar. Hela Människan är rikstäckande och har funnits i Mölndals sedan 1973, fast då under annat namn. –” Det centrala läget gör det enklare för besökarna att hittat in”, säger Carina om verksamhetens nuvarande lokal.

En vägg där det hänger kläder på galgar och står en text med orden Wall of Kindness.

På Hela Människan ställs inga motkrav på prestation. Man kan komma dit och umgås och använda lokalen som ett vardagsrum. Samtala eller få hjälp med att söka jobb till exempel. Men man kan också välja att bidra som gästvolontär.

En skylt med en text där det står Vi tror alla är unika därför behandlar vi alla olika.

Vill du också bidra?

Som privatperson kan du välja att skänka saker eller stötta genom att vara volontär. Knapptelefoner är ett exempel på högt eftertraktade saker som man kan bidra med. Företag är välkomna med sponsring. Läs mer om hur du gör för att bidra på Hela Människans hemsida. Missa inte vårt reportage om Hela Människan i vårt årsmagasin Året hos Mölndalsbostäder.

Tre kvinnor står leende tillsammans vid ett bord med kassar som innehåller skänkta kläder.
Tack blev många kassar med kläder tack vara våra medarbetare på Mölndalsbostäder.