Hundraåringen Sigrid

Publicerad 25 maj 2022

Då betade korna utanför fönstret – idag arbetar tusentals personer på den plats Sigrid Lenne blickade ut över för snart 60 år sedan. ”Nog har Mölndal vuxit en hel del”, menar Sigrid. som precis som staden firar 100 år.

Kvinna i rullstol

Hur var det när du flyttade till Mölndal 1965?
– Jag och min man var bland de första att bygga hus på Härfågelsgatan som då var mitt ute på landet. Nedanför huset gick korna och betade och tittade man ut genom fönstret hade vi utsikt över det som idag är Åbro industriområde, men på den tiden kunde man bara se nåt enstaka hus.

Hur såg vardagen ut?
– Jag var hemmafru, det var man på den tiden. Jag grejade och sydde kläder till både mig själv och barnen. Behövde man köpa det minsta lilla fick man ta sig in till Göteborg. Det gick inga bussar där vi bodde så det blev till att gå eller cykla till spårvagnen om man inte skulle ta bilen.

Nedanför huset gick korna och betade

Du fyllde 100 år i januari, hade du trott att du skulle få uppleva det?
– Det hade jag aldrig kunnat drömma om! Många tycker kanske att det var bättre förr, men nog är det bra nu också. Nu har jag har lärt mig Facetime och har både Ipad och mobiltelefon. Det är det bästa jag har för då händer det nåt omkring mig och jag får se barnbarnsbarnen.

Sigrid, vill du bjuda på ett livstips?
– Tänk på att ni är människor – inte robotar. Glöm inte medmänskligheten! Jag fattar inte att inte alla bara kan hålla sams.

Här bor Sigrid Lenne

Ålder: 100
Bor: Fässbergs äldreboende
Familj: Barnen Kerstin, 71 och Erik, 68
Gör: Pensionär
Fritid: Facetajmar med barn och barnbarnsbarn
År i Mölndal: 57