Renovera med Plusval

Vi vill att du som hyresgäst ska känna den sköna känslan att komma hem. Med Plusval, vår egen tillvals- och underhållstjänst, får du möjlighet att skapa ett personligare hem efter dina önskemål.

Vitt kök med en mamma och ett barn som klappar i händerna.

Så fungerar Plusval

Lägre grundhyra

Hos oss har du en lägre grundhyra. Tillsammans med hyresgästföreningen har vi förhandlat bort den del av hyran som innehåller underhåll av ytskikt.

Allt för att du själv ska kunna vara med och påverka till ett personligare hem. Grundhyran ligger på cirka 56 kronor lägre per kvadratmeter och år än en normal hyresrätt. För en trea på 65 kvm kan man säga att det innebär cirka 3500 kronor lägre per år.

Ytskikt – ditt ansvar

Du ansvarar för underhåll av till exempel tapeter, mattor, köks- och garderobsluckor i din lägenhet.

Våtutrymmen – vårt ansvar

Vi ansvarar för underhåll av våtutrymmen som badrum.

Villkor och betalning av Plusval

För att kunna beställa Plusval ska du ha skött dina hyresbetalningar utan anmärkningar under det senaste året. Plusval betalas av under 72 månader och följer med själva lägenheten, inte dig som hyresgäst.

Om du flyttar in i en lägenhet som blivit renoverad med Plusval och perioden för tillägget på hyran inte har passerat, tar du över tillägget under resterande tid.

I våra nyproducerade lägenheter kan du välja Plusval från det att fastigheten är sex år.

När kan jag inte välja Plusval?

När fastigheten du bor i är yngre än 15 år kan du inte välja Plusval. 

Presumtionshyra

I våra fastigheter yngre än 15 år gäller  presumtionshyra. Det innebär att hyran är låst för hyresjusteringar under den tiden. Under perioden får vi inte, enligt lag, göra några hyreshöjningar utöver den årliga hyresförhandlingen. Därför gör vi inga förbättringsarbeten som påverkar din hyra så som Plusval eller tillval. 

Behovsprövat underhåll

Skulle det behövas underhåll i lägenheten är det vi som står för kostnaden och vi som avgör behovet. Detta kallas behovsprövat underhåll. 

Maxbelopp för Plusval

Det finns ett maxbelopp för hur mycket Plusval du kan välja för din lägenhet inom en period på 72 månader. Detta gäller inte standardhöjande tillval som istället blir en fast hyresdel och läggs på hyran permanent. 

Maxbelopp för Plusvalskostnaden beror på hur stor din lägenhet är:

 • 1 rum och kök, max 600 kr/mån
 • 2 rum och kök, max 900 kr/mån
 • 3 rum och kök, max 1000 kr/mån
 • 4 rum och kök och större, max 1100 kr/mån

Personliga Plusval

Personliga Plusval innebär att du antingen betalar en engångsavgift för åtgärden eller ett tillägg på hyran under 12 månader. Du väljer vilket av alternativen som passar dig bäst.

Personligt Plusval är ditt personliga tillval. Det innebär att du måste betala resterande belopp om du flyttar och har kvar betalningstid. 

Personliga Plusval du kan välja

 • Enbart bänkskiva
 • Dörrfoder
 • Golvlister
 • Dörrhandtag

Så beställer du Plusval

Du kan ladda ner en beställningsblankett för Plusval eller kontakta oss så postar vi blanketten hem till dig. 

Mejla, lämna eller posta din beställningsblankett

Scanna eller fota din ifyllda beställningsblankett och mejla till plusval@molndalsbostader.se.

Alternativt kan du lämna det i brevinkastet på Häradsgatan 1 eller posta till: Mölndalsbostäder AB, Plusval, Box 163, 431 22 Mölndal. 

Installation av tvätt-och diskmaskin

Det är kostnadsfritt för dig som hyresgäst att få din disk- eller tvättmaskin in- eller urkopplad av vår personal. Detta gäller under förutsättningen att ditt kök eller badrum är utrustat med avsedd el- och vattenanslutning.

Om vi behöver dra fram el och installera vattenanslutning är det en så kallad standardhöjande åtgärd för din lägenhet. Det medför en kostnad på 31 kronor i månaden som vi lägger på din hyra.

Mer information om standardhöjande åtgärder och om hur du beställer Plusval finner du i vår pris- och beställningslista. Logga in på Mina sidor och registrera ett ärende och beställ din installation.

Hantverkare i din bostad

När det är dags för renovering är det viktigt att:

 • din bostad är tillgänglig för hantverkarna
 • du är hemma på avtalad tid
 • du inte låst eventuella extralås
 • du förberett och tömt det rum som ska renoveras
 • har överseende med att det kan bli lite stökigt för dig under renoveringstiden och att vi inte gör hyresavdrag på grund av det.

När arbetet är färdigt justeras din hyra enligt de Plusval du har gjort. Vi hoppas att du blir riktigt nöjd!