En annan bild av Afghanistan - maten och familjen

Kategori: Livet mellan husen
Publicerad 17 september 2025

Det här är historien om hur envishet och engagemang kan skapa möjligheter i ett nytt land, med maten i fokus.

Unikt koncept

Lunchrusningen är precis över när vi kliver in på restaurang Kabul en solig dag i början av september. Här möter vi Hakim och hans dotter Homaira, två personer som visar vad envishet, värme och gemenskap kan betyda. Både för en familj och en hel stad.

Några matgäster sitter kvar och njuter av atmosfären. Lokalen ger ett ombonat intryck med harmoniska toner i beige och brunt. Restaurangen har ett centralt läge på Medborgaregatan i Mölndals innerstad med Fiskhallen och konditori Brogyllen som närmaste grannar.

Restaurang Kabul drivs av Hakim och hans familj. Här lagas afghansk mat med hjärta och stolthet.
– Du hittar ingen annan restaurang i Göteborgsregionen som serverar just afghansk mat, berättar Homaira. Förutom maten får du en inblick i den afghanska kulturen.

Kabul är mer än en restaurang – det är ett bevis på hur stark vilja och hårt arbete kan skapa möjligheter i ett nytt land.

När Hakim kom till Sverige var hans dotter bara ett år gammal. Han lämnade ett Afghanistan i krig för att försöka skapa ett nytt liv för sin familj. Det var som att börja om på noll. Den första tiden i Sverige var väldigt tuff. Jobben lyste med sin frånvaro och han sökte överallt, men utan resultat. Hjälpen han fick var också begränsad.

Hakim och Homaira utanför Kabul på Medborgargatan i Mölndals innerstad.

Jag tänkte, ska jag bara sitta hemma? Det kändes som att sitta i fängelse att inte göra något. Då bestämde jag mig för att skapa mitt eget jobb.

Målet blev att öppna en egen pizzeria. För att lära sig baka pizzor började han arbeta utan lön på en pizzeria. Han drev sedan sin egen pizzeria i Linnéstan under fem år där hela familjen fick hjälpa till.

– Det var den godaste pizzan i stan, säger Homaira och skrattar. Jag kan verkligen sakna pizzorna.
Syskonen hjälpte till efter skolan med att dela ut reklamblad och ta beställningar i telefon.

– Egentligen var det pizzorna och kebabrullarna som lockade. Vi var de enda på skolutflykterna som hade kebabrulle med oss, säger Homaira och ler vid minnet.

Att sätta Mölndal på kartan

Efter fem år i den lilla pizzerian ville familjen vidare. De letade länge efter en ny lokal och fastnade till slut för Mölndal. När de tog över lokalen 2009 var innerstaden fortfarande ganska sömnig med få verksamheter och restauranger. Men familjen såg potentialen och ville vara med och skapa något nytt.

– Vi ville locka folk från Göteborg med stadens brus till oss för att upptäcka småstadskänslan. Vi har alltid trivts här.

Genom åren har restaurangen haft olika koncept. Allt från indiskt, fine dining till svensk husmanskost. Men när den tidigare kocken slutade bestämde sig familjen för att återvända till sina rötter. Succén var ett faktum, tills pandemin slog till.

– Vi fick stänga i tio dagar precis när allt hade börjat ta fart, säger Hakim. Det var riktigt dålig tajming. Familjen kämpade sig igenom de tuffa åren med pandemin.
– Vi fick ta alla våra besparingar, berättar Homaira. Men vi ville fortsätta ge våra gäster bra mat till rimliga priser. Vi har inte höjt priserna under hela den här perioden, lägger Hakim till.
Efter pandemin kom kriget i Ukraina med höga råvarupriser och osäkerhet i omvärlden. Det har verkligen funnits utmaningar på resan.

Ett koncept som lockar nyfikna besökare från hela Sverige

I dag lockar restaurangen gäster från hela Sverige och utlandet. Många hittar hit efter ett besök på Liseberg och vill prova något unikt.

– Vi har haft besökare från Tyskland, Danmark och Norge, berättar Homaira.
Alla i familjen är engagerade. De serverar lunch, à la carte och har öppet sent på helger. Eftersom Homaira inte tål laktos har de anpassat hela menyn så att nästan allt är laktosfritt. Pensionärer får rabatt och barn upp till tio år äter för halva priset. Buffén består av grytor, risrätter och afghanska specialiteter. På menyn finns även ”Mantu”, som är gästernas favorit. Det är en dumpling ångkokad enligt tradition.

Energi och engagemang som går i arv

Hakim lämnar bordet för att ta hand om köket och Homaira sitter kvar för att prata vidare. Det märks att hon ärvt energin från sina föräldrar.
– Har man sett sina föräldrar kämpa så hårt, kan man bara inte sätta sig ner och inte göra något.
Homaira ansvarar för marknadsföring och sociala medier i familjeföretaget. Man kan även hitta henne på språkcaféet och på Mötesplats Åby där hon jobbar som ungdomshandledare.

Stora framtidsplaner med människan och kulturen i fokus

Restaurangen är mer än bara mat. Det är även en plats för möten och nya möjligheter. Homaira vill hjälpa fler nyanlända afghanska kvinnor att ta steget in i arbetslivet genom arbetsträning.
– Att börja här i restaurangen är ett bra första steg, säger hon.
Det finns även en plan på att samarbeta med afghanska konstnärer som får hänga sin konst i lokalen och quizkvällar för allmänheten. Det finns många planer för att bli en plats där olika kulturer möts och nya möjligheter växer fram.
– Vi får ta ett steg i taget, säger Homaira och ler.

När vi lämnar Kabul är det med en känsla av hopp och värme. Här får du inte bara god mat. Du möter också en historia om att aldrig ge upp och om kraften i att hjälpa varandra vidare.