På besök hos vår förvaltare Sture i Dösebacka

16 september 2019

FörvaltarSture är en av Mölndalsbostäders mest trogna medarbetare. Han har arbetat hos oss sedan 1987. Låt oss nu presentera OdlarSture, som gjort sig känd för sina goda ekologiska grönsaker nästan lika länge.

FörvaltarSture och OdlarSture är förstås samme Sture Moberg. Han är sig lik när han kliver ned från traktorn, efter att ha försökt få ordning på potatisupptagaren: positiv, hjälpsam och med glimten i ögat. Det är här, hemma på gården i Dösebacka norr om Kungälv, som han hämtar all sin energi.

– Jag är faktiskt utbildad dräng från början, säger han halvt på skoj om sin gamla lantbrukarutbildning, medan han visar runt bland odlingsbäddar, blommor och bärbuskar.

Trädgården är vild snarare än välordnad, en böljande, grönskande oas där alla sinnen kittlas. Ljuvliga dofter, starka färger och friska smaker blandar sig med vindens sus i träden, binas surr och hönornas kackel. Här frodas allt från exotiska medicinalväxter till vanliga grönsaker som tomat, gurka, lök och potatis. Allt är giftfritt och grödorna är valda eftersom de trivs i den sandiga jorden och det fria läget högst uppe på åsen.

Gården är ett projekt i ständig utveckling. De senaste nyheterna är ett växthus och ett kafé. Sture erbjuder också bland annat odlingskurser, trädgårdsvisningar och naturligtvis för-säljning i gårdsbutiken och via REKO-ringar*. Till sin hjälp har han både odlingsintresserade familjemedlemmar och entusiastiska vänner och bekanta.

Jag odlar det jag gillar och lägger ned den tiden jag känner att jag hinner med. Färdigt blir här nog lagom till pensionen. Jag brukar säga att det är bättre att odla lite än inget alls. Någon procent bonde ska man vara.


* REKO-ringar kopplar samman producenter av närproducerad mat med konsumenter i samma område för direktförsäljning, där köparen lägger en beställning i förväg. I Mölndal finns en REKO-ring som du kan hitta på Facebook.

 

Du kan också bli någon procent bonde

Det finns flera sätt att odla och skörda, även i stan. Du kan ha plant-eringar på balkongen eller uteplatsen om du har en. "Det är bara fantasin som sätter gränserna”, säger Sture. Du kan också leta på nätet efter koloniträdgårdar och odlingsföreningar där du kan söka medlemsskap. Det finns dessutom stora möjligheter att odla ätbart inomhus, till exempel tomater, chili, sallad och kryddväxter. Tänk på att du kan behöva ge extra ljus när det är som mörkast.

Mölndalsbostäder har också planterat fruktträd och bärbuskar i flera av våra områden.