Fett rätt att återvinna matolja!

16 november 2018

Nu testar vi ett nytt, smart sätt att ta hand om matolja och annat flytande matfett. Allt flytande matfett som hälls ut i avloppet stelnar och bildar stopp i rören, med otrevliga översvämningar, problem med råttor och onödiga kostnader som följd, nu finns det en lösning. I ett test erbjuds nu 335 hushåll på Störtfjällsgatan och Bifrost en särskild burk för att enkelt kunna återvinna mat från hushållet. Burken är enkel att tömma i en tunna för fettinsamling i miljöhuset. Det insamlade fettet kan sedan brytas ner till biogas som kan driva bilar och bussar eller återvinnas och användas för tillverkning av till exempel stearinljus, tvål eller gummi.

Så använder du fettreturburken

Du som får en burk för att återvinna fett häller helt enkelt i din använda matolja i den. Även smält smör och olja från till exempel tonfiskkonserver, marinader, dressingar, fetaost, soltorkade tomater hälls i den – det gör inget om det kommer med lite matrester. Det är väldigt viktigt att inte hälla i sådant som inte är ätbart i behållaren, till exempel motorolja, babyolja, hudlotion och målarfärg.

När burken börjar bli full tar du med den till miljöhuset, klickar fast den på tunnan för fettinsamling och tömmer den genom en ventil som öppnas automatiskt. Enkelt, snabbt och kladdfritt. Burken tål att diskas i diskmaskin om du vill rengöra den innan nästa gång du fyller den.

Små mängder matfett torkar du upp med lite hushållspapper och lägger i den bruna påsen för insamling av matavfall.

Om du missar miljöinformatörens besök

Vi kommer att besöka de hushåll som ingår i testet på Störtfjällsgatan och Bifrost under perioden 26-29 november för att dela ut burkarna för fettreturer. Ett brev har gått ut till de hushåll om ingår i testet. Bor du i ett område där vi testar burkar för att återvinna fett och du inte är hemma när miljöinformatören besöker din adress, är du välkommen att hämta din burk i Mölndalsbostäders kundmottagning på Häradsgatan 1, öppet vardagar 8.00–16.00, fram till den 14 december 2018.

Är ditt område inte med i testet?

Ingår inte ditt bostadsområde i projektet kan du hälla matolja som svalnat i en tom mjölkförpackning, plastflaska eller liknande. Skruva på korken och lämna förpackningen till en återvinningscentral, om du har möjlighet. Annars sorteras fettet som brännbart.

Vi hoppas på framgång!

Vi hoppas att försöket ska bli framgångsrikt och att vi ska kunna erbjuda alla våra hyresgäster en fettreturburk i framtiden.

Vill du veta mer?

Projektet med fettretur är ett samarbete mellan Mölndalsbostäder och Mölndals stad. 
Om du har frågor, kontakta gärna Tekniska förvaltningen på Mölndals stad via mejl eller på telefon 031-315 15 80.