Kallt inomhus?

Publicerad 2 november 2023

Även om elementen känns kalla behöver det inte betyda att något är fel. När det blir kallare utomhus, särskilt vid snabba temperaturomslag, kan det dröja innan värmesystemet anpassar sig. Det är luftens temperatur mitt i rummet som är viktig. Här hittar du de vanligaste frågorna kring värme och andra tips på vad du själv kan göra.

1. Vilken temperatur ska det vara i min lägenhet?

Det ska vara minst 20°C i din lägenhet. Temperaturen är en överenskommelse vi har med Hyresgästföreningen. 

2. Jag tycker det är för kallt, vad ska jag göra?

För att se om du har lägre temperatur än 20°C mäter du mitt i bostaden. Du kan placera din termometer på en bänk eller bord så den har ett avstånd på en meter från golvet. Om du har lägre temperatur än 20°C ska du kontakta oss via Mina sidor eller skicka ett mejl till kundcenter@molndalsbostader.se. Uppge temperatur, hur länge du gjort mätningen och var i bostaden du placerat termometern. 

3. När sätter ni på värmen i huset?

Värmen sätts igång med automatik. När det blir kallt ute slår värmen på automatiskt. Ju kallare det är ute desto varmare vatten skickas ut till elementen.

4. Varför är mitt element kallt ibland?

På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När den känner att det är 21°C i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter ett tag svalnar elementet till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minusgrader ute. När temperaturen i rummet sjunker under 21°C så öppnar termostaten igen. På så sätt blir det en jämn temperatur inne.

Tjocka gardiner som hänger eller möbler som står framför termostaten påverkar funktionen och gör att den stänger för tidigt. Håll utrymmet fritt kring termostaten. 

5. Min termometer visar temperaturen både inne och ute. Den är placerad på fönsterbänken och visar 16°C inomhus. Vad är fel?

Är termometern placerad mot en yttervägg eller till exempel i ett fönster kan temperaturen bli missvisande. Kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur ska du placera termometern mitt i lägenheten en meter från golvet. 

6. Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer det?

Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten men när lampor, tv med mera släcks och stängs av så kan temperaturen sjunka något. 

7. Behöver jag lufta mina element?

Om vi har gjort rörarbete på värmen i fastigheten kan det föra med sig luft till lägenheterna. Luften hamnar då oftast i elementen i lägenheterna längst upp i huset. Det som kan uppstå är ett bubblande oljud i elementen. Då kan du behöva lufta elementen.  

Läs mer om vad du själv kan göra för att fixa din innetemperatur.