Så funkar värme och ventilation i din bostad

Värme

Alla upplever värme på olika sätt. En del fryser, en del tycker det är för varmt. Spelar det någon roll om elementen i lägenheten är kalla om man har rätt temperatur inne? Svaret är nej, det är ett tecken på att termostaten fungerar. Det väsentliga är att rumstemperaturen är cirka 20 - 21 °C. 

Vår information gäller för de fastigheter som har vattenburen fjärrvärme, dvs samtliga Mölndalsbostäders fastigheter förutom Glasberget och Kålleredgården, eftersom dessa fastigheter har direktverkande el.

Vanliga frågor om värme

1. Vilken temperatur skall man ha i lägenheten?

Vår överenskommelse med Hyresgästföreningen är att temperaturen ska ligga på 20 °C i Mölndalsbostäders lägenheter.

2. Om man upplever att det är kallt i lägenheten?

Mät först temperaturen själv i lägenheten innan ni felanmäler värmen. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg.

3. När sätter Mölndalsbostäder på värmen i husen?

Idag sätts värmen igång med automatik. När det blir kallt ute slår värmen på automatiskt. Ju kallare det är ute desto varmare vatten skickas ut till elementen.

4. Varför är mitt element kallt ibland?

På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är 21°C i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter ett tag så svalnar elementet av till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minus grader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 21°C så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn temperatur inne.
Ett par saker att tänka på är att man möblerar rätt. Det vill säga att man inte ställer soffor, hyllor mm tätt intill elementet så att värmen inte kan spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar dess funktion då den stänger för tidigt.

5. Jag har en termometer som visar temperaturen både ute och inne. Den är placerad på fönsterbänken och visar 16°C inomhus. Vad är fel?

Placeras termometern mot en yttervägg eller till exempel i ett fönster kan temperaturen bli missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg

6. Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer detta?

Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten men då lampor, TV mm stängs av så kan temperaturen sjunka något.

7. Behöver man lufta elementen i lägenheten?

Endast om det är nödvändigt. När man har utfört rörarbete på värmen i fastigheten kan detta föra med sig luft till lägenheterna. Luften hamnar då oftast i elementen i lägenheterna längst upp i huset. Det som kan uppstå är ett bubblande oljud i elementen.

Ventilation

Om du bor i ett hus byggt under 1950, 60 och 70-talen är det vanligt med självdrag. Då är det viktigt att ha luftventilerna öppna och vädra vid behov. Nyare hus har fläktventilation, antingen med frånluft eller med både från- och tilluft. 

Håll ventilerna öppna och vädra

För att få ett bra klimat och luft inomhus är det viktigt du som bor i lägenheten inte stänger luftventilerna hemma hos dig. För att ventilerna ska fungera på rätt sätt behöver du rengöra dem med jämna mellanrum, två gånger om året räcker.

Det effektivaste sättet att avlägsna fukt och dålig luft är att vädra. Efter ett korsdrag på fem minuter är lägenheten ordentligt vädrad.

  • Om du ska vädra ut matos vid matlagning så öppna ett fönster i ett angränsande rum och ha dörren till köket stängd. Om du öppnar ett fönster i köket bildas i stället ett övertryck och matoset drivs ut i resten av lägenheten.
  • Om du har en köksfläkt så behöver du rengöra fettfiltret minst en gång i månaden. Ett smutsigt filter innebär dessutom brandfara.

Släpp ut fukten ur badrummet

Fukt och väta i ett badrum är naturligt, men om det blir för mycket kan det innebära fuktskador. 

Det enklaste sättet att undvika fuktskador i badrummet är att låta badrumsdörren stå lite öppen. Har du dessutom ett fönster i badrummet, använd det för att vädra.

  • Var uppmärksam på fukt och mögel. Det är viktigt att hålla rent, särskilt på ställen där luften har svårt att cirkulera, som bakom ett badkar.

För att lättare kunna rengöra under badkar så kan fronten tas bort. Olika badkar har olika fronter som tas av på olika sätt, hör av dig till vårt kundcenter eller anmäl ett ärende via Mina sidor om du behöver hjälp.