Så funkar värmen

Alla upplever värme på olika sätt. En del fryser, en del tycker det är för varmt. Spelar det någon roll om elementen i lägenheten är kalla om man har rätt temperatur inne? Svaret är nej, det är ett tecken på att termostaten fungerar. Det väsentliga är att rumstemperaturen är ca 20 - 21 °C. 

Vår information gäller för de fastigheter som har vattenburen fjärrvärme, dvs samtliga Mölndalsbostäders fastigheter förutom Glasberget och Kålleredgården, då dessa fastigheter har direktverkande el.

Vanliga frågor om värme

1. Vilken temperatur skall man ha i lägenheten?

Vår överenskommelse med Hyresgästföreningen är att temperaturen ska ligga på 20 °C i Mölndalsbostäders lägenheter.


2. Om man upplever att det är kallt i lägenheten?

Mät först temperaturen själv i lägenheten innan ni felanmäler värmen. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg.


3. När sätter Mölndalsbostäder på värmen i husen?

Idag sätts värmen igång med automatik. När det blir kallt ute slår värmen på automatiskt. Ju kallare det är ute desto varmare vatten skickas ut till elementen.


4. Varför är mitt element kallt ibland?

På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är 21°C i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter ett tag så svalnar elementet av till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minus grader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 21°C så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn temperatur inne.
Ett par saker att tänka på är att man möblerar rätt. Det vill säga att man inte ställer soffor, hyllor mm tätt intill elementet så att värmen inte kan spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar dess funktion då den stänger för tidigt.


5. Jag har en termometer som visar temperaturen både ute och inne. Den är placerad på fönsterbänken och visar 16°C inomhus. Vad är fel?

Placeras termometern mot en yttervägg eller till exempel i ett fönster kan temperaturen bli missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg.


6. Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer detta?

Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten men då lampor, TV mm stängs av så kan temperaturen sjunka något.


7. Behöver man lufta elementen i lägenheten?

Endast om det är nödvändigt. När man har utfört rörarbete på värmen i fastigheten kan detta föra med sig luft till lägenheterna. Luften hamnar då oftast i elementen i lägenheterna längst upp i huset. Det som kan uppstå är ett bubblande oljud i elementen.